Кожна мама з особливим хвилюванням чекає на момент, коли можна буде почати вводити прикорм малюкові. Це, хоча і іноді клопіткий, але цікавий і важливий період: від нього залежать майбутні смакові звички, режим харчування і, зрештою, здорове травлення малюка. Лікарі нашого Центру “О’Доктор” охоче розкажуть вам основні правила прикорму, щоб запобігти помилкам і розвіяти непотрібні страхи. Про те, коли і з яких продуктів почати прикорм, і піде далі мова.
Введення прикорму не повинно співпадати з поганим самопочуттям дитини, сонливістю, втомою чи захворюванням. Їжа має бути цікавою для дитини і годування не повинно не бути насильницьким. Намагайтеся розвинути та підтримувати харчовий інтерес у малюка спільними сімейними трапезами. У гонитві за чистотою кофточки та кухні не вбийте у зародку зацікавленість дитини їжею, бажання пізнавати та здатність смакувати. Має сенс раціон дитини максимально наближати до раціону сім’ї, але у межах дозволеного без фанатизму. Це й полегшить роботу мами і не викличе подиву малюка, чому дорослі їдять одне, а воно – інше.
- Введення прикорму має бути процесом введення різноманітних за смаком, консистенцією, ароматом, зовнішнім виглядом продуктів при одночасному продовженні годування груддю.
- Прикорм вводимо приблизно з 6 місяців, за показаннями – з 4 місяців.
- З початком підгодовування починаємо регулярно пропонувати воду малюкові, навіть якщо ви її не пропонували раніше. Оптимально, щоб це була саме вода, а не морси чи компоти, категорично – не соки та чай!
- Під час введення прикорму та принаймні до дворічного віку раціон харчування дитини не повинен містити надто мало жирів (це зменшує енергетичну цінність їжі, перешкоджає засвоєнню жиророзчинних вітамінів) або надто багато (перевантажується робота травного тракту, насамперед підшлункової залози, уповільнюється всмоктування) деяких мікронутрієнтів). Вважається розумною така величина споживання жирів, яка забезпечує близько 30-40% загальної кількості споживаної енергії.
- Не вводимо в раціон дитини цукор, продукти, що містять цукри, мед до дворічного віку. Цукор швидко насичують організм енергією, але не грає жодної іншої ролі у задоволенні харчових потреб дитини; солодощі дуже швидко викликають «залежності» та відмову від «несмачної» їжі. З цієї ж позиції уникайте підсолоджених кефірів, йогуртів, сирків, можна трохи прикрасити їх смак додаванням м’якоті фруктів. Немає потреби і присолювати їжу малюка до року. Використання спецій, цибулі, часнику недоцільно до року.
- Якщо ваш малюк не встигає за темпами збільшення обсягу, що рекомендується, то вводимо продукт з подовженням термінів. Якщо ваша дитина менш активна або має низьку або завищену вагу, має проблеми зі здоров’ям, то її порція відрізнятиметься від табличних рекомендацій.
- Починаємо введення кожного нового продукту з 0,5 чайної ложки і доводимо до добового обсягу за 5-7 днів.
- На першому етапі прикорму вводяться продукти, які легко засвоюються, рідко викликають алергії та інші негативні реакції організму. До таких продуктів відносяться білі та зелені овочі, безглютенові каші та пісне м’ясо.
- При проблемах зі стільцем у бік послаблення раніше вводимо рисовий прикорм, у бік закріплення – овочі, пюре чорносливу.
- Якщо вага у дитини в нормі, підлаштовуватися під середньостатистичні цифри в методичках не варто.
- У віці 6–8 місяців почніть пропонувати дитині їжу в пюреподібній однорідній кремовій формі, поступово до року однорідність їжі знижується, немає потреби все пюрувати, достатньо подрібнити вилкою. До 8 місяців давайте дитині невеликі шматочки їжі, яку можна розжувати, щоб вона брав її пальцями. Дозвольте спробувати їсти самостійно, але й допомагайте йому. Не давайте йому їжу, якою можна поперхнутися (горіхи, виноград, сира морква).
- Кожен новий прикорм по таблиці починаємо з 1/2 ч.л. і за 3-5-7 днів доводимо до вікової норми ( денна норма страви складається з сумарної ваги дозволених за віком продуктів і не повинна перевищувати рекомендовану порцію, овочі, яких має бути більшість у пюре відмічені зірочкою, інші повинні йти як добавки, не більше 20% від загальної ваги.
- Важливим аліментарним фактором ризику залізодефіцитної анемії є надто раннє введення немодифікованого коров’ячого молока та молочних продуктів. Тому до 9 місяців, а краще до 12-ти вводити немодифіковане коров’яче молоко як пиття не слід, а його кількість потрібно збільшувати поступово.
- Оскільки всі види чаю (чорний, зелений, білий) перешкоджають засвоєнню заліза, слід уникати їх вживання до 1-2 років. Після цього віку слід уникати вживання чаю під час їжі. Трав’яні чаї, їх дуже тонкий список, не даємо дитині до трирічного віку, або даємо за призначенням лікаря. Деякі чаї (ромашка, фенхель тощо) даємо дитині з 3 місяців, але також під контролем лікаря.
- Якщо у вас виникають проблеми з введенням прикорму, дитина наполегливо відмовляється від продуктів, варто спробувати різні прийоми стимуляції харчового інтересу (можна взяти деякі елементи з педагогічного прикорму), але часто потрібно просто зачекати на природний розвиток події.
- Терміни введення прикорму часто збігаються з появою перших зубок малюка, не забувайте про їх «чистку» та правильну гігієну порожнини рота дитини.
Маленький лікбез для тих, від кого залежить харчування в сім’ї) У той час як нутрієнти – це речовини, які живлять наш організм і дозволяють йому рости, розвиватися та оновлювати тканини, антинутрієнти можуть блокувати поглинання поживних речовин. До антинутрієнтів відносять:
- глюкозинолати в хрестоцвітих овочах (броколі та інші види капусти) можуть заважати всмоктуванню йоду;
- лектини в бобових, цільнозернових та насіннях заважають засвоєнню кальцію, заліза, фосфору та цинку;
- оксалати в зелених листових овочах і чаї заважають засвоєнню кальцію (приклад високооксалатного овоча – шпинат, у якому багато кальцію, але через наявність оксалатів він дуже погано засвоюється);
- фітати (фітинова кислота, пов’язана з мінералом) у цільних зернах, насінні, бобових та горіхах можуть знижувати засвоєння заліза, цинку, магнію та кальцію;
- таніни у чаї, каві та бобових можуть знизити засвоєння заліза;
- сапоніни в бобових та цільних зернах теж заважають нормальному засвоєнню поживних речовин.
Більшість фітаів, лектинів та глюкозинолатів можуть бути знижені або інактивовані за допомогою:
- замочування;
- пророщування;
- термічної обробки (особливо за допомогою варіння) продуктів.
- або комбінації цих методів (наприклад, замочування круп перед варінням)
Пам’ятайте, не потрібно за будь-яку ціну і кожен прийом їжі супроводжувати виведенням антинутрієнтів, адже нічого в раціоні не є ані абсолютним злом, ані абсолютною користю. Все залежить від грамотного підбору та комбінації продуктів, збалансованого раціону, режиму харчування та помірної порції.